Microgroenten zijn zaailingen van eetbare groenten en kruiden. De afgelopen jaren zijn deze groenten populair geworden als een nieuwe culinaire trend. Ondanks het kleine formaat is de smaak van de kleine groentjes namelijk scherper dan die van hun grote broers en zussen. Maar zijn ze ook gezonder? Uit onderzoek naar microgroenten blijkt dat microgroenten in het algemeen aanzienlijk hogere concentraties vitamines en carotenoïden bevatten dan hun volwassen tegenhangers.
Dat er in het algemeen meer vitaminen in microgroenten zitten, is eigenlijk heel begrijpelijk, want in zo’n klein plantje zitten alle voedingsstoffen die nodig zijn om uit te kunnen groeien tot een grote plant. De plant heeft wel al blaadjes ontwikkeld maar nog geen wortels en takken, de voedingsstoffen zitten dus allemaal in het plantje zelf.
Microgroenten zijn geen aparte soort planten. In principe kun je van bijna alle zaden microgroenten kweken. Er zijn ook geen aparte soorten, maar je kunt ze wel categoriseren. De volgende groenten en kruiden worden het meest gebruikt gekweekt als microgroenten.
Microgroenten zijn niet hetzelfde als kiemgroenten. Ze worden op een verschillende manier gekweekt, geoogst en gegeten. Microgroenten kweek in je in de grond en in het licht. Kiemgroenten op bijvoorbeeld natuurlijke vezels. Kiemgroenten oogst je zodra de eerste blaadjes er zijn. Ze zijn dan dus nog heel erg klein. Microgroenten laat je iets langer staan. Niet heel veel langer, maar 1 tot 3 weken. De plantjes zijn dan tussen de 2 en 5 centimeter groot. Kiemgroenten eet je helemaal op. Met het zaadje nog aan het plantje. Kijk maar eens goed naar een stengeltje taugé. Microgroenten eet je zonder zaadje. Je snijd de blaadjes van het plantje af. Het plantje groeit vervolgens verder.
In de kleine plantjes zitten dus heel veel gezonde stoffen. Volgens onderzoek bevatten de plantjes veel vitamines, waaronder vitamine A, C, E en K. En omdat de plantjes zo nog zo klein zijn, bevatten ze wel 25 tot 40 keer zo veel vitamines per 100 gram vergeleken met de volwassen plant.
Ze bevatten ook een hoge concentratie aan fytonutriënten. Fytonutriënten zijn ‘bioactieve stoffen’. Voedingsstoffen die uitsluitend in plantaardige voeding voorkomen. Zoals groente en fruit, maar ook in granen, noten en specerijen. Ze zijn goed voor ons, maar hebben in tegenstelling tot vitaminen geen voorgeschreven behoeften. Daarnaast zitten zijn veel soorten rijk aan kalium, zink, magnesium en koper.
In het overzicht van 25+ microgroenten zullen de positieve eigenschappen van de soort zoveel mogelijk vermeld worden.
Bronnen: voedingscentrum.nl, drogespieren.nl